PROGRAMEXEMPEL: 2005 till 2010

Här nedan får du en liten provkarta på aktiviteter som klubben har och har haft. 


Riddaren.
Riddarträff varje fredag från kl. 19. Lördagar har vi klubbträffar av många olika slag, t.ex. Skidgruppen träffas före avresa för att lära känna varandra. Lördagsaktiviteterna är inte regelbundna så du måste följa dina inbjudningar som kommer ca en vecka före. Riddaren är en trivsam och välinredd lokal med präktig cirkelrund bar i mitten. På Riddaren kan du röra dig fritt med ett glas i handen och bekanta dig med andra medlemmar.


Söndagspromenaden kl. 13 från Dramatens Trappa fortsätter. Det har visat sig att medlemmar har olika idéer hur promenaden skall vara upplagd. På ort och ställe kan vi dela upp oss i tre grupper beroende på väder och intressen. Grupp 1 tar det lugnt och strosar i omgivningarna. Grupp 2 önskar mer motion och ger sig ut på en längre tur. Grupp 3, Maratongruppen, vill ha rejäl motion och går därför 10 – 20 km i raskt tempo runt t.ex. Djurgården.

 

Boule: Varje vecka. Utomhus på sommaren, inomhus på vintern.

 

Opera: Thomas och Meta minns …

Den 17 april 2006 gick vi ut för första gången via Club Academica med en inbjudan till Mozarts Trollflöjten på Kungliga Operan.

Den 19 mars i år, 2011 – nästan fem år senare - avnjöt vi återigen Mozarts Trollflöjten, denna gång med Reginateaterns unika kombination av högklassig operasång och god middag. Som vanligt i sällskap av alltid lika trevliga CA-are!

Ofattbara fem år har alltså gått sedan första gången och under den tiden har vi båda, Thomas Liljegren och Meta Håkansson, genomfört ett tjugotal opera-arrangemang, dvs skrivit inbjudningar, bokat biljetter och agerat värdar.

För att markera detta 5-års-jubileum har vi lovat göra en kort resumé här på CA:s hemsida av vad vi har arrangerat genom åren. Som ett ”Minns-Ni?” för oss som deltagit och som en Inspiration för nya och gamla CA-medlemmar som ännu inte hittat vägen till operans underbara värld!

Sammanfattningsvis har vi bjudit in till ett 20-tal operaföreställningar, 1 balett (Svansjön),
1 operaresa till Verona, Italien och 3 julkonserter i Storkyrkan.

Från rätt enkla inbjudningar har dessa nu svällt till flera sidor, med utförliga beskrivningar av handling och ibland också om kompositör och recensioner. För att vi ska få ut så mycket som möjligt av varje föreställning.

Vi är båda två förtjusta i italiensk opera av till exempel Puccini och Verdi samt Mozart och Strauss så vi har ännu inte kommit iväg till lite tyngre verk som Wagners.

Oftast är vi en grupp på 10 - 15 personer men någon gång upp till nästan 30.

Några CA-are återkommer ofta, andra är nya. Vi går mest på Kungliga Operan och brukar boka bra platser på främre parkett.

1 timme före föreställningen delar vi ut biljetterna i Operacaféet där en inspirerande introduktion av någon från Operan ges under en kvart. En trevlig start på kvällen, med
till exempel en räksmörgås och ett glas vin om man så vill.

I pausen minglar vi i den pampiga Guldfoajén där det skålas i mousserande vin eller champagne eller avnjuter kaffe och kaka i en mindre salong. Efter föreställningen avslutar några av oss ofta kvällen i den pratvänliga, ombonade baren på Sergel Plaza hotell.

Några somrar har vi bokat på den vackra, gustavianska Slottsoperan i Drottningholms slott, dit vi har åkt båt med m/s Carl Philip och återfärd till city med operabussen. Till Drottningholm säljs biljetterna redan under vårvintern och går åt med det samma, så det gäller att vara ute i god tid!

Operan på Confidencen vid Ulriksdals slott har vi också besökt och i juli 2008 åkte några på operaresa till Veronas fantastiska utomhusopera i amfiteaterform med härlig akustik!

På senare år har vi på hemmaplan upplevt högklassiga Metropolitanoperan och La Scala-dito genom det nyskapande initiativet till ”opera på bio” – med god ljud- och bildåtergivning – en mycket speciell upplevelse.

I juletid har vi bytt Kungliga Operan mot den fullsatta och stämningsfulla Storkyrkan.
Händels Messias valde vi ett år och de två senaste åren Adolf Fredrikskörens Luciakonsert som har visat sig enormt populär, så vi har fått boka biljetter i flera omgångar, upp till ett
30-tal. I år avslutade 10 av oss med mysig middag på Ristorante Rodolfino vid Riddarhuset.

Ibland talar vi om att eventuellt åka till operahusen i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors,
men det har ännu inte blivit av.

Vi båda har haft många härliga musikupplevelser under dessa fem år, vi har med tiden utvecklat ett väl fungerande samarbete och tillsammans med Conrad och Ingemar fungerar det hela mycket smidigt, även om det förstås tar ett antal timmar att förbereda varje gång.

Vi avslutar vår minnesruna med en uppräkning nedan av de operor vi genomfört arrangemang till hittills, vi ser fram emot många nya operaupplevelser och passar på att sända ett varmt tack till vår CA-operakamrater, hoppas få se er snart igen och tack också Club Academica som gjort detta möjligt!

Den 17 april fyller CA-opera-arrangemangen 5 år och det tänker vi fira!!!

(och 18 maj har vi bokat 15 biljetter till La Bohème, inbjudan kommer inom kort)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
DESSA MUSIKALISKA VERK HAR VI AVNJUTIT GENOM ÅREN:

2006    Mozart    Trollflöjten         Kungliga Operan (Operan nedan)
Händel    Xerxes        Drottningholmsoperan
Mascagni    På Sicilien        Operan
Leoncafallo    Pajazzo          Operan
Mozart    Don Giovanni        Confidencen
Händel    Messias         Storkyrkan

2007    Verdi    La Traviata        Operan
Puccini    Tosca        Operan
Mozart    Cosi fan tutte        Operan

”En förtjusande charmig och fartfylld uppsättning där det ungt hippiefierade och kaotiska utmanar det högborgerliga - ungefär med samma udd och goda humör som hos filmaren Milos Forman” (DN-recension)

Monteverdi    L`Orfeo        Drottningholmsoperan
Tjajkovskij    Onegin        Operan

2008    Verdi    Falstaff        Operan
Verdi    Aida och        Verona, Italien
Puccini    Tosca        Verona

“Aida is the grandest of all grand operas and fits into the Verona Arena like hand in glove.”

Verdi    Trubaduren        Operan

2009    Puccini    Manon Lescaut        Operan
Monteverdi    Poppeas kröning    Drottningholm

”Poppeas kröning på Drottningholmsteatern är en uppsättning utan moralism. En skamlöst ljuvlig opera med den vackraste av slutduetter!” (DN-recension)

Tjajkovskij    Svansjön        Operan

” Tre timmars grym eskapism, med den estetiska upplevelsen i centrum.” (Svd-recension)

Luciakonsert            Adolf Fredriks kör, Storkyrkan

2010    Monteverdi    Orfeo        SF-bion Skandia från
La Scala-teatern, Milano
Verdi    Macbeth        Operan
Puccini    Madame Butterfly     RioBio från Metropoitan New York
Strauss    Elektra        Operan

”Det finns inte en död sekund i Staffan ­Valdemar Holms uppsättning av ”Elektra”
(DN:s Martin Nyström hyllar ett vidunderligt kraftprov.)

Händel    Xerxes        Operan
Luciakonsert            Adolf Fredriks kör, Storkyrkan

2011    Mozart, Trollflöjten         Reginateatern

**********************************************************************

Klippet? Ja, du kanske gjorde ditt livs klipp på aktiemarknaden efter att ha lyssnat till ledande experter hos de två fondkommissionärer som CA inbjöds till under hösten. Gratis - med föredrag, vin och buffé. Mera följer under vintern.

Riddarhuset. Vi fick uppleva en välordnad och intressant visning. Det gav mersmak. Det blir nya besök.

Golf. Golfresa  med Don Gustavos, 10 dagar på Corfu.  Vi golfade också i Tunisien. Det blir golfresot under hösten

NybörjarGolf. I samarbete med Bromma Golf / Björklidens Golfklubb.

Dans. Många lyckade fester med middag och dans. De senaste har vi haft på WKB vid Globen.

Biogruppen. Ett besök i månaden med efterföljande diskussion över ett glas på något trevligt ställe.

Konserthuset: En eller flera gånger per månad. De bra och billiga alternativen: lunch- och efter jobbetkonserter. Jazzkvällar och några av de klassiska kvällskonserterna.

Jazz. Vi skall hälsa på hos diggarna på Fasching. Här hittar vi riktig jazz för finsmakarna.

Dansens Hus. Besök: Robyn Orlin – City Theatre and Dance Group, Cullbergbaletten och Circus Cirkör. Stor framgång. Mera följer.

Teater: Givetvis Dramaten och Stadsteatern. Vi kommer att regelbundet söka upp de små och mindre kända teatrarna som har visat sig vara ett spännande och intressant alternativ till de stora drakarna.

Bugg: Kurser i Mälarsalen. Buggkurserna var uppskattade och mer blir det.

Natur. Begivenheter ombord på M/S Josephine: Svampturer med Pelle Holmberg och ”Ejder och alfågel vid Svenska Högarna.

Skidturer på Djurgården. CykelAcademica vår och sommar.

Segelflygning var en härlig, hissnade och omtyckt upplevelse med Östra Sörmlands Flygklubb. Det blir mer nästa säsong. Gruppen planerar att ha några träffar under vintern för att planera fortsättningen.

Resor: Vinterns skidresor har gått till Italien, Frankrike elleer Schweiz. I vinter sannolikt Italien. Info kommer lite senare.

Kultur & Golfputtning. Konstvisning och puttningstävling. Den kombinationen har visat sig fungera väl. Club Academica Putting Trophy, vår puttningstävling, på vår egen utrullade matta. Tävlingen passar erfarna såväl som nybörjare. Club Academica har nu ett antal golfhjältar och hjältinnor ingraverade på pokalen. Vinn tre gånger och pokalen är din för gott.


Trav på Solvalla. Träff på ort och ställe. Gruppen lämnar in gemensam V65.

Bokcirklar: För närvarande fyra stycken. En träff per månad. Presentationer och diskussioner.

Stadsvandringar i Stockholm har hela tiden varit välbesökta och uppskattade.

Museer: Nya besök planeras.

Segling. Vi har haft eskadersegling i Grekland och Kroatien samt eglingar i Stockholms skärgård

Fler seglingar är på gång.

Matsafari. Fortsätter med en ny restaurang varje månad. Upptäcktsfärd i Stockholms omfattande restaurangutbud. Kom gärna med ditt förslag på någon hittills oprovad pärla.

Vinprovning. Låt oss börja med ett fritt vintänkande. ”Vad är egentligen vinprovning? Hur kan man lägga upp det hela och varför?” Ett bra diskussionsämne. Till slut blir det flera vinprovningar med olika teman, men vi har haft kul redan på planeringsstadiet.

KRAMA står för en betydelsefull utvecklingsfas i Club Academicas verksamhet som vi redan fått uppleva i rika mått. Det är vad man kan kalla ’KReAtiva Medlemmars Aktiviteter’, KRAMA, som har blivit ett bestående begrepp i klubben. Medlemmarna är, sant och visst, Club Academicas största och avgörande resurs. Gången är ungefär följande: Du har ett intresse som du vill dela med likasinnad och de finns här i din klubb. Du kommer med ett förslag och bollen är i rullning. Ta segling som ett exempel bland andra lika lyckade. Björn och Hasse seglar i Kroatien i oktober. De ville se vilket intresse som fanns bland medlemmarna. Klubben gick ut med ett mejl och föreslog träffar två fredagar kl. 18 –20. Stor uppslutning båda kvällarna. Det blev eskadersegling med sex båtar. Nu är vi igång med planering av seglingen i Grekland. Här ser vi ett bra exempel (bland många) på den bärande och avgörande grejen: Klubben har strukturen. Medlemmen har visionen. Kombinationen blir en ny aktivitet eller t.o.m. en ny Sektion. Det är upp till dig. Du kan vara frimärkssamlare eller bergsbestigare. Klubben mejlar medlemmarna och vi träffas, pejlar intresset och organiserar verksamheten.